Проектът PlantaSYST Изграждане на Център за растителна системна биология и биотехнология в

...
Проектът PlantaSYST Изграждане на Център за растителна системна биология и биотехнология в
Коментари Харесай

Учени от Нова Зеландия, ЮАР и Германия пристигнаха в Пловдив за участие в грандиозния проект „PlantaSYST”

„ Проектът PlantaSYST „ Изграждане на Център за растителна систематична биология и биотехнология в Пловдив, България “ е извънредно значим план за града ни и района. Той е един от водещите за общината, а Министерството на образованието и науката ще съфинансира сумата от 15 милиона евро за неговото осъществяване “, съобщи заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов при разкриване на двудневния семинар „ Plant Innovation ”.

Неговата цел е да поддържа новосъздадения по проекта PlantaSYST Център по растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ) посредством подсилване на връзките сред научните и бизнес общности в Потсдам и Пловдив, както и  определяне на нови такива с институции и компании от Европа и света. „ Това е първият огромен план, който се управлява от български учени и който печели непосредствено финансиране от Европейската комисия и е същински триумф за българската просвета “, добави заместник-кметът на Пловдив. Сред участниците в семинара са представители от Центъра за растителна систематична биология и биотехнология, Министерство на стопанската система, Университета в Потсдам, Института „ Макс Планк ” в Потсдам, университета „ Маси ” в Нова Зеландия, Българска академия на науките и биотехнологични компании като ирландската „ Биоатлантис “ и холандската „ Енза Заден “.

„ Вече се виждат резултатите от плана – екипът на Plantasyst се уголемява, а в Пловдив идват и първите задгранични учени, които ще работят тук  – от Южна Африка и Германия, които дружно с българските си сътрудници ще развиват центъра “, посочи Стефан Стоянов, съгласно който една от значимите задания за PlantaSYST през тази година е да започва държавното финансиране, планувано за нова постройка и съоръжение за Центъра за биотехнологии.

На семинара сътрудниците по плана показват хрумвания и стратегии за развиване на институциите и компаниите, с цел да се дефинират общите им ползи и опциите за обща  проектна активност, която ще спомогне за доближаване на трите допирни оси на плана – просвета, бизнес и локалната и централна власт в лицето на Община Пловдив и Министерство на образованието и науката. PlantaSYST е единственият български план, утвърден на втори стадий по инструмент за финансиране “Teaming “ на стратегия „ Хоризонт 2020 “ на Европейски Съюз.

Сред основните цели на ЦРСББ са реализирането на проучвания в региона на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите посоки. „ Още при кандидатстването доста  европейски компании и университети се включиха към плана. Една от задачите му е ЦРСББ да реализира и научно-приложна активност и дружно с бизнеса да развива, нови артикули “, изясни заместник-кметът Стефан Стоянов. Той изрази вяра скоро да стартира създаването на патенти. По време на своето изказване той показа Пловдив на задграничните посетители, като град, в който вложенията се усилват непрекъснато, който е вторият учебен център в страната,  със постоянна стопанска система и произвеждане, където се разкриват от ден на ден работни места.
 1pl4003-plantasyst-conference-3  1pl4003-plantasyst-conference-4  1pl4003-plantasyst-conference-5  1pl4003-plantasyst-conference-6  1pl4003-plantasyst-conference-stefan-stojanov-v-sredata-1  1pl4003-plantasyst-conference-stefan-stojanov-v-sredata-2
В научния център ще действат 10 проучвателен отдела, които ще развиват действия в региона на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката. Висококвалифицираният екип от над 50 млади експерти, които ще бъдат назначени, ще се занимава с създаване на усъвършенствани сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с потребни за здравето на хората качества и насърчаване на фармацевтични приложения, които ще подкрепят основаването на нови артикули за българския и европейския пазар. PlantaSYST е резултат от взаимната работа на три български и два немски института – Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури „ Марица “, Пловдив, Институт по микробиология при Българска академия на науките, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „ Макс Планк “, Потсдам-Голм.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР